De Rozenbottel tuin

Al meer dan zestig jaar worden op onze tuin, tussen de Lek en het Amsterdam Rijnkanaal in Wijk bij Duurstede, rozenbottels geteeld. Prachtige flesvormige bottels van de botanische Rosa Alpina en Rosa Blanda. Beide rozen blinken uit in voedingsstoffen, met name Vitamine C. Van de ca 850 struiken oogsten we jaarlijks 750-1000 kg bottels.

Inmiddels is De Rozenbotteltuin meer dan een plek waar rozenbottels worden geteeld. We nodigen je uit om eens langs te komen en te proeven. Neem gerust contact op voor een afspraak. Heb je de smaak te pakken, dan zijn er in het seizoen bijzondere gebeurtenissen. Meer informatie daarover vind je onder nieuws. Een jaarlijks terugkerende gebeurtenis is de oogst; kijk voor een mooie indruk op http://www.youtube.com/watch?v=Vl9bGm4-fnI

Wil je meeoogsten, neem even contact op!

De rozenbottelteelt
De rozenbottel is de vrucht van de rozenstruik, zoals de framboos van de frambozenstruik en de walnoot van de walnotenboom. Onze rozenbottels zijn bovendien van heel bijzondere rozenstruiken, met de Latijnse namen Rosa Alpina en Rosa Blanda. Waarom destijds is gekozen voor deze rozen is op deze site te lezen onder “Historie”.

Levensloop Rozenstruik
Om in augustus/september mooie bottels te kunnen plukken, moeten er in de rest van het jaar belangrijke acties worden ondernomen.

  • De jonge rozenstruiken worden geplant in november/december. Al het eerste jaar geven ze enkele bottels, maar de echte oogst komt pas na 2-3 jaar. Meestal blijven de rozenstruiken zo’n 15-16 jaar in productie.
  • In maart geven we de struiken organische mest van koeien en paarden, van buurman melkveehouder Jos en van ons eigen paard. Vaak vullen we dat aan met biologische mestkorrels die specifieke voedingsstoffen bevatten, zoals kalium en mangaan.
  • Vanaf april maaien we met onze tractor met cirkelmaaier. Dat gaat tot oktober elke 2-3 weken door, afhankelijk van de grasgroei. In april snoeien we ook alle struiken. Door het pas in het voorjaar te doen, is er minder kans op besmetting via de snoeiwonden, bijvoorbeeld besmetting van de gevreesde bacterie Loodglans.
    We laten 5-6 takken over, zodat er straks genoeg licht in de struik komt. Ook proberen we de struiken niet te hoog te laten worden, liefst niet hoger dan 2,30 meter zodat de pluk straks beter gaat. Met een soort hark achter de tractor, harken we de gesnoeide takken uit de rijen; die gaan op de composthoop.
  • Kort na de snoei lopen de struiken uit in blad en eind mei staan de rozen volop in bloei. De kortdurende roze bloemen worden bestoven door bijen, hommels en andere insecten, maar ook door de wind. Om de bestuiving van al die rozen op tijd te laten plaatsvinden, kunnen de wilde bestuivers wel wat hulp gebruiken. We hebben in de tuin daarom ook al jaren een aantal bijenkasten staan van imkers uit Houten.
  • In juni en juli worden de bloemen botteltjes, die snel groeien en steeds roder worden. Vanaf half augustus worden de bottels geplukt. Dat doen we op zondagen, samen met tientallen plukkers die soms al meer dan 10 jaar plukken. Na afloop van zo’n oogstdag, als de manden droog naar binnen zijn gebracht, genieten we met z’n allen van het oogstbuffet, tussen de bottelstruiken.
  • Enkele dagen nadat ze geoogst zijn, gaan de bottels naar het vrieshuis om naar -18 graden te worden diepgevroren. In de maanden daarna wordt de oogst – steeds een deel – ontdooid en onder heet water gewassen. Dan zijn ze helemaal klaar voor het pureerproces, met onze eigen passeermachine. De moes gaat in emmers naar de jammaker, die er jam, chutney en coulis van maakt en in de pot doet.
  • In oktober volgt de laatste maaironde en begint de cyclus opnieuw.

De Rozenbotteltuin is aangesloten bij Slow Food, bij Local2Local en sponsort Concert in Cothen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s