Moes en Saus

Rozenbottelsaus
Ingrediënten:1 sinaasappel – 1 pot Canina rozenbotteljam – 2 eetlepels citroensap – circa 4 eetlepels boekweithoning – mespunt piment of kruidnagelpoeder – mespunt kaneel – mespunt vers geraspte nootmuskaat

Bereiding: Rasp boven een kom circa 1/3 van de gewassen sinaasappelschil. Pers het sap van de vrucht uit en voeg dit met de rozenbotteljam, het citroensap, de honing, het piment, de kaneel en de nootmuskaat toe. Roer alles door en laat de saus afgedekt 24 uur in de koelkast doortrekken.

Rozenbottel-perenmoes
Ingredienten:  800 g volrijpe, aromatische peren (bijv. Williams Christ, Bonne Louise, Conference of Santa Maria), 600 g rozenbottelcoulis, 400 g suiker, 2 cl brandewijn (naar believen)

Bereiding: De peren schillen en in vieren delen, steeltjes en klokhuizen verwijderen. Het vruchtvlees grof verkleinen, met 100 ml water in een pan doen en op zacht vuur in 15 minuten met deksel op de pan zacht stoven. Als de peren onrijp zijn, kan dit aanmerkelijk langer duren; in dat geval nog wat extra water toevoegen.  De peren met de staafmixer pureren, de rozenbottelcoulis en de suiker toevoegen, en al roerend opkoken en 2 minuten laten koken. De brandewijn toevoegen.  De moes in schroefdekselpotten (jampotten) en afsluiten.